Tränarduon klar – "En bra lösning för oss"

27 april 2018 12:59
HERR

Ända sedan att Björn Hellkvist lämnade sitt uppdrag i IK Oskarshamn den 30 mars har sportchef Per Kenttä jobbat febrilt med att få in en ny tränarkonstellation. Under fredagen har de sista detaljerna blivit klara – Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg blir IK Oskarshamns tränarduo de kommande två säsongerna.


Håkan Åhlund, 50, har en gedigen spelarkarriär bakom sig med bland annat nio SHL-säsonger och ett VM under bältet. Som tränare klev han sedan in i SHL-båset som assisterande i Örebro Hockey under säsongerna 2013/2014 och 2014/2015. Säsongen därpå kom han in i HockeyAllsvenskan hos dåvarande nykomlingen IK Pantern. Till säsongen 2016/2017 flyttades han upp som huvudtränare, knöt till sig Fredrik Hallberg som assisterande och paret gjorde stor succé när laget tog en fjärdeplats i tabellen. Under fjolårssäsongen fortsatte den sportsliga succén, men har också varit stormig vid sidan av isen. Något som bland annat gjorde att Håkan Åhlund arbetsbefriades i januari.

Fredrik Hallberg, 49, är skåningen med det kanske något mindre välkända tränarnamnet för den stora massan. Han inledde sin tränarkarriär i Trelleborg Vikings 2002/2003 och tog laget från division tre till HockeyEttan-kval på fyra säsonger. 2007/2008 tog han ny sats och gjorde en liknande resa med Limhamn Limeburners - från division tre till tre raka kval mot HockeyEttan under sina fem säsonger. 2013/2014 fick han chansen i HockeyEttan, först två säsonger med Kristianstads IK som han ledde till såväl serieseger som HockeyAllsvenskan-kval, och sedan även en säsong med nykomlingen Tyringe SoSS som han med små medel höll kvar i landets tredje högsta serie. De två senaste säsongerna har han huserat i IK Pantern tillsammans med Håkan Åhlund och varit starkt bidragande till den offensiva och snabba hockeyn som tagit laget till höga tabellplaceringar.

Sportchef Per Kenttä om sitt nya tränarpar: – Viktigt för oss var att hitta en duo som vi tror kan bygga vidare på den process och resa vi startade vid den här tiden förra året. Vi har byggt en tydlig fysprofil och en tydlig spelidé med en offensiv och snabb hockey, väldigt lik den hockey som Håkan och Fredrik lett Pantern med. Nu blåste det lite om Håkan förra säsongen men de allra flesta mynt har två sidor. För oss är det här en bra lösning och vi tror mycket på dem båda två.

Huvudtränare Håkan Åhlund om chansen med IK Oskarshamn: – Det känns väldigt kul och inspirerande att få vara med och fortsätta den resan som påbörjades under förra säsongen. Samtalen tillsammans med Per har känts jättebra och vi har väldigt lika syn på mycket. Nu är försäsongsträningen redan igång och det är nu vi lägger grunden till säsongen. Jag ser mycket framemot att komma upp till Oskarshamn och bekanta mig med allt inom kort.

Ass.tränare Fredrik Hallberg om spelet duon står för: – Jag och Håkan står för ett spel som liknar väldigt mycket det Oskarshamn spelade förra säsongen, att vårda puck och spela i hög fart över hela isen. Det är ett spel som vi dels tror mycket på och som är offensiv och positiv, men det är också utvecklande för individerna där spelarna får testa och utmana sina gränser. Vi är väldigt inkörda tillsammans på den här filosofin och det känns roligt att få ta det vidare ihop.

Håkan Åhlunds och Fredrik Hallbergs respektive kontrakt gäller för de två kommande säsongerna.