Fjärde gången gillt mot Örebro
Publicerad: 2020-03-02
HERR
IKO tar emot slutspelsjagande Örebro med drygt en vecka och fem matcher kvar av grundserien. Matchens profil är amerikanske målvakten #35 Richard Bachman (bilden) som spelat fyra matcher i klubben men som nu är skadad.

Örebro är ett av blott två lag som IKO inte tagit någon poäng mot i SHL, Växjö är det andra. Örebro är ett relativt nytt lag i Elitserien/SHL. Man gick upp i Allsvenskan så sent som 2009 och på tredje försöket tog man steget upp i SHL. Första året fick man kvala för att hänga kvar men från 2014 har man varit i kvartsfinal en gång och åttondelsfinal tre gånger inklusive i år vilket redan är klart och det finns även vissa möjligheter till kvartsfinal, fem poäng upp just nu på åttonde plats. Större delen av årets säsong har man legat på topp sex men har dalat lite på slutet.

Senaste veckan har varit tung för Örebro som bara gjort ett mål och förlorat mot Rögle, Malmö och Växjö. IKO har tagit två poäng på tre krigarmatcher och gjort sammanlagt tio mål. Det blev 3-4 efter förlängning både mot serietevåan Färjestad och ettan Luleå. Man gjorde även en riktigt bra bortamatch mot Djurgården i lördags men det blev en ny uddamålsförlust. Man har fortfarande häng på Leksand som är tre poäng plus målskillnad före.

Johannes Salmonsson, med ett mål mot Djurgården, är nu i ensam ledning i interna skytteligan, 13 mål plus 8 assist. Tyler Kelleher har flest poäng, 26 (12 mål). Mathias Bromé är poängbäst i ÖHK med 37 poäng (15 mål) före Shane Harper på 28 (15).

Det är ligans två bottenlag i power play som möts. Örebro har 14,8 procent mot IKO:s 12,6. I box play är Örebro trea på 83 procent och IKO 11:a på 77. Örebro är ligans mest utvisade lag, i snitt fyra minuter mer per match mot IKO. Då ingår 9 matchstraff för närkingarna men även tvåminutarna är betydligt fler.

Örebro gjorde en uppmärksammad värvning av Robin Kovács från Luleå i januari och innan transferfönstret stängde tog man in finske backen Robin Salo. Kovács har hunnit med tio poäng (3 mål) på sina tretton matcher.

Övriga matcher i omgång 48; Brynäs-Växjö, Färjestad-HV71, Frölunda-Skellefteå, Linköping-Djurgården, Luleå-Rögle, Malmö-Leksand. På lördag är det ny hemmamatch mot Rögle men dessförinnan det sista Smålandsderbyt borta mot HV71. Resterande matcher därefter är Brynäs hemma nästa tisdag och Linköping borta i sista matchen den 12 mars.

Här är återstående spelprogram för Leksand och Oskarshamn de fem sista omgångarna:
Omgång 48, 3 mars IKO-Örebro, Malmö-Leksand
Omgång 49, 5 mars HV71-IKO, Leksand-Färjestad
Omgång 50, 7 mars IKO-Rögle, Brynäs-Leksand
Omgång 51, 10 mars IKO-Brynäs, Örebro-Leksand
Omgång 52, 12 mars Linköping-IKO, Leksand-HV71

{!B}

Videointervjuer med #35 Richard Bachman och huvudtränaren Per-Erik Johnsson inför matchen:


IK Oskarshamn Göran Svenson