Viktig streckmatch och Smålandsderby
Publicerad: 2019-11-29
HERR
IK Oskarshamns fjärde Smålandsderby i SHL spelas lördag eftermiddag i Be-Ge Hockey Center och det blir chans till revansch mot Växjö Lakers. För drygt två månader sedan vann Växjö sin hemmamatch med 3-2. Det skiljer bara en poäng mellan lagen i tabellen. Matchens profil i hemmalaget är #25 Johannes Salmonsson (bilden) med ett viktigt mål i förra hemmamatchen mot Färjestad.

Växjö kommer från ett annat Smålandsderby så sent som igår hemma mot HV71 (förlust 2-4). IKO mötte Frölunda (förlust 1-4) och bussade hem under natten följt av lätt rehabträning på fredagen. För Mathew Bodie och Jonas Engström blir det första mötet med deras gamla lag. Växjö har haft stor omsättning i sin trupp sista två månaderna. Nämnda Bodie och Engström har lämnat liksom David Bernhardt och Julius Junttila medan Filip Cederqvist och Marcus Sylvegård har lånats ut. In har kommit IKO-bekante målvakten Erik Källgren, amerikanen Casey Bailey och finländarna Miika Koivisto och Ilari Melart. Från IKO har Alexander Reichenberg och Isak Pantzare försvunnit sista dagarna.

Att Växjö låg sist i tabellen ett tag i början överraskade nog de flesta. Men att man fortfarande ligger farligt nära negativt kvalstreck kanske överraskar ännu mer med tanke på deras historik med två SM-guld sedan man gick upp i SHL för åtta år sedan och att man varit i minst kvartsfinal varje år sedan 2014.

Växjö har ett vasst power play med 24 procent, nästan dubbelt så bra som IKO, som nu kommit upp i knappt 13. I box play är det nästan tvärt om då Växjö är sämst i ligan med 68 procent medan IKO är 8:a med nästan 80 procent. Senast mot Frölunda var box play återigen hundraprocentigt.

Växjös bästa poängplockare är Emil Pettersson (8+8) och Roman Horák (9+3) och i IKO Tyler Kelleher (5+9) och Pontus Netterberg (2+7). IKO har släppt in lite fler mål (knappt 0,5 per match) men har bättre räddningsprocent (89 mot 88) på sina två målvakter jämfört med Växjös tre.

Förutom nämnde Källgren finns även Oliver Bohm och Richard Gynge i Växjö med IKO-förflutet.

Leksand-Rögle och Skellefteå-Malmö gör oss sällskap i lördagseftermiddagens tablå och på kvällen följer Färjestad-Frölunda, HV71-Brynäs, Linköping-Luleå och Örebro-Djurgården. Nästa vecka blir ungefär som denna med en "halvlång" roadtrip till Leksand på torsdag och så Örebro hemma lördag eftermiddag. Därefter väntar ett nytt landslagsuppehåll under en och en halv vecka.

{!B}

#25 Johannes Salmonsson, vad hade du för förväntningar och hur tycker du säsongen har varit hittills?
– Jag har mycket mycket mer att få ut. Jag är väldigt missnöjd med min start. Men tycker att dom senaste matcherna varit steg i rätt riktning.

Vad var det som lockade dig att spela med IKO?
– Sättet Oskarshamn spelar hockey på.

Var det ett svårt beslut att gå till laget som precis slagit ut ditt gamla lag?
– Egentligen inte. Hade nog varit värre om jag varit med alla matcher. Nu spelade jag ju bara en och en halv.

Hur delar du med dig av din stora rutin och dina erfarenheter från sex SHL-klubbar?
– Man har ju varit med om mycket och jag har många bra historier som brukar kunna få upp moralen i laget :).

Hur ser du på det faktum att du har "rekord" i antal SHL-klubbar?
– Det känns bara kul. Och jag har trivts bra överallt.

Känner du igen dig lite då du spelade i Timrå ifjol som också var nykomling?
– Alla lag gör sina egna resor. Men visst vi har förlorat många jämna matcher. Det var jag med om i Timrå också.

Vilka är dina styrkor skulle du säga?
– Skridskostark och smart. Stark på pucken.

Vem tror du blir årets utropstecken i laget?
– Känns som Engsund är den som sticker ut. Han har varit riktigt bra.

Videointervju med IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen:

IK Oskarshamn Göran Svenson