Stark avslutning gav två poäng mot Malmö
Publicerad: 2022-12-01
herr
IKO var länge i målmässigt underläge mot Malmö men efter en stark avslutning och kvittering av Myles Powell med tio sekunder kvar tog man matchen till förlängning. Där gick det som det brukar för seriens särklassiga övertidslag men det dröjde till det var 21 sekunder kvar innan Hynek Zohorna kunde skicka in 3-2 och bärga bonuspoängen, efter starkt förarbete av sin tjeckiske kollega Jiri Smejkal med två assist ikväll.

Första perioden
Gästerna skapade de första anfallen under första minuten och Cannata fick göra en reflexräddning nästan direkt. Kanadakedjan skapade IKO:s första anfall, Norell klev upp med en tuff offensiv tackling och fjärdekedjan sköt första skottet på mål efter starkt förarbete av kapten Engström. IKO fick strax efter matchens första power play men det gav ingen utdelning. Efter sju minuter var Karlkvist nära att komma loss i en kontring men hindrades på blålinjen och det blev offside istället. Malmö tryckte på någon minut men sedan kom Brace i ett friläge men lyckades inte finta bort Marmenlind i gästernas kasse. Pilö sköt ett skott som Johnsson styrde tätt utanför. Tjeckkedjan fick tryck i anfallszonen och även ett bra avslut efter elva minuter, vilket följdes av ett tungt skott från Norell i bra position. Med fem minuter kvar fick Malmö igång ett riktigt långt och tungt anfall med många skott och styrningar och till slut kunde Johan Olofsson stå fri och prickskjuta ledningsmålet i en lucka bredvid Cannata. IKO tog sig ur greppet och tunga skott avlossades av Burström och Oksanen men Marmenlind var fortsatt tät. 0-1 stod sig till pausen och skotten ganska jämnt, 8-9.

Andra perioden
Tjeckkedjan fixade ett nytt power play när Smejkal vände och vred intill sargen. Precis innan hade Jiri klubban vid ena stolpen men fick inte träff på pucken. Power play var riktigt bra med många precisa passningar och platsväxlingar men Malmö stod emot i två minuter. IKO fortsatte ha initiativet och fick längre anfall och Suomela hade ett bra skott som styrdes över av försvarare. Efter sju minuter avväpnades Malmö-försvaret och Byron sköt i ribban. Hemmalaget kom närmare och närmare mål och Zohorna hade ett lurigt avslut och strax efter en fin passning i slottet till Brace nära mål men han slog hål i luften. Efter 11 minuter fick Malmö sitt första power play. Powell och Smejkal inledde box play med en grym offensiv satsning och fick dyrbar tid att gå. Malmö uträttade egentligen ingenting med en man mer. Med fem minuter kvar bäddade fjärdekedjan med hårt jobb fram en offensiv tekning men Malmö tog sig ur greppet och läget rann ut i sanden. Johnsson & Co fortsatte jobba fram chanser och Bengtsson skickade in en farlig puck framför mål. Sista minuterna snurrade förstakedjan friskt både på offensiva blå och innanför, Oksanen stal puck utan pardon och Karlkvist fick sånär fram en smörpassning till Suomela. Perioden blev mållös och skotten med fördel IKO, 12-9. IKO spelade mer fysiskt och hade 4-0 i tacklingar med bland annat en tung sak från Lilleberg. Suomela hade nästan 80 i tekningsprocent på två perioder.

Tredje perioden
Perioden började olyckligt för hemmalaget och en tripping efter 11 sekunder gav Malmö deras andra power play i matchen. Man fick igång ett uppställt pp-spel direkt och tryckte på. Pilö täckte skott och fick riktigt ont och kunde inte byta. Malmö tryckte på mer och mer och till slut kom en styrning förbi Cannata och 0-2 genom Ponthus Westerholm, klockan på 2.11. IKO skapade en del och behövde en reducering ganska snart. Mitt i perioden skapade förstakedjan ett par målchanser och efter någon minut fick IKO en biljett in i matchen när Sylvegård den äldre körde över Cannata. En dryg minut in i power play sköt Antti Suomela in reduceringen, 1-2 och klockan på 12.52, assist Riikola/Karlkvist. Strax efter drev Zohorna upp ett anfall men blev avväpnad. Klockan tickade till gästernas fördel och IKO kunde inte plocka målvakten förrän efter 18.40. Men då fick IKO igång sitt spel och Myles Powell fick taket att lyfta när han sköt 2-2 med tio sekunder kvar, assist Smejkal/Suomela.

Overtime
Förlängningen blev den här gången jämnare än den brukar vara och lagen bytte chanser. Malmö hade ett jätteläge ungefär halvvägs men fick ingen träff. Spelet vände och Smejkal klädde av en Malmöförsvarare pucken och var så när att avgöra på egen hand. Strax efter kom ändå utdelningen när han passade fram till Hynek Zohorna, som spelat över 23 minuter så långt, och han skickade in 3-2 och därmed är IKO fortsatt obesegrade efter ordinarie tid. Skotten i tredje perioden 5-10, i Sudden 3-2 och totalt 28-30. Joe Cannata gjorde en stormatch för andra matchen i rad med 28 räddningar, över 93 procent. Suomela och Karlkvist har ryckt i poängligan och även i power play-poäng är dom etta och tvåa samtidigt som Karlkvist leder skytteligan.

Matchens lirare som utses av publiken under matchen blev Rasmus Bengtsson. Slitvargen blev lagkaptenen Jonas Engström.

På mindre än fem minuter skickade IKO ner Malmö på jumboplatsen igen och behöll sin tolfteplats och är bara en poäng efter Brynäs som har en match mer spelad och bara tre poäng efter nian Luleå och tian Rögle. På lördag kommer Leksand på besök och nästa vecka möter IKO Frölunda på bortaplan och Örebro hemma, därefter återstår bara Skellefteå borta innan jul.

IK Oskarshamn - IF Malmö Redhawks 3-2 (0-1, 0-0, 2-1, 1-0)
15.53 0-1 Johan Olofsson (Thomas Schemitsch, Oliver Lauridsen)
42.11 0-2 Ponthus Westerholm (Joakim Ryan, Matias Lassen), spel 5 mot 4
52.52 1-2 Antti Suomela (Juuso Riikola, Patrik Karlkvist), spel 5 mot 4
59.50 2-2 Myles Powell (Jiri Smejkal, Antti Suomela), spel 6 mot 5
64.39 3-2 Hynek Zohorna (Jiri Smejkal)
Skott: 28-30 (8-9, 12-9, 5-10, 3-2)
Utvisningar: IKO 2x2, Malmö 3x2