Andra raka segern och serieledning!

12 mars 2018 21:30

IK Oskarshamn är i serieledning efter två av fem matcher i den korta Slutspelsserien. Det var länge en jämn match borta mot Pantern men IKO drog ifrån i slutet till 2-5 och har nu sex poäng i toppen av tabellen. Fem olika målskyttar idag; John Dahlström, Markus Persson, Manuel Ågren (bilden), Arsi Piispanen och Kalle Johansson.


Hemmalaget började bäst och fick med sig två power play i mitten av perioden. I det andra pp kom också ledningsmålet genom Anders Grönlund efter 14.30. Strax efter målet fick gästande IKO sitt första power play men lyckades inte överlista Robin Jensen i hemmakassen. Totalt en spelmässigt jämn första period men IKO vann skotten, 9-12.

I andra perioden tog IKO över initiativet rejält. Man fick också utdelning tidigt efter en rörig situation framför Jensen där Gustav Olhaver jobbade på lös puck. Pucken kom ut till Kalle Johansson som hittade John Dahlström som sköt hårt och otagbart för Pantern-keepern och det var kvitterat. Med halva perioden spelad fick även IKO utdelning i power play. Markus Persson provade skott ett par gånger från sin favoritposition och till slut satt 1-2 bakom Jensen, assist Patrik Parkkonen och Niklas Johansson samt effektiv skymning framför målvakten av Joakim Hagelin precis i skottögonblicket. Men gästerna var inte nöjda där utan fortsatte trumma på. Man klarade först av ett box play som direkt gick över i power play men inga fler mål så långt. IKO hade dock ett kraftigt spelövertag. Så kom ett psykologiskt mycket viktigt mål med minuten kvar. Manuel Ågren höll sig framför målvakten och styrde in 1-3 på backskott från Björn Karlsson, assist även Arsi Piispanen på tekningen. Skotten i andra perioden klart till IKO, 6-15 och målen alltså 0-3.

Pantern kom ut bra i tredje perioden och reducerade tidigt. Efter en dryg minut sköt Andreas Heier 2-3 direkt efter tekning förbi Christoffer Rifalk. Därefter tryckte hemmalaget på och gick för en kvittering. Men efter några minuter kom IKO tillbaka till initiativet och skapade chanser. Med ungefär fem minuter kvar kom så avgörandet med två mål inom 40 sekunder. 2-4 gjorde Arsi Piispanen efter att Björn Karlsson jobbat till sig pucken och chippat in en fin macka framför mål som Arsi enkelt kunde lägga in. Sen gick det som sagt bara 40 sekunder där återvändaren Lucas Elvenes jobbade bra och öppnade upp för Kalle Johansson som kunde skrinna in i slottet och prickskjuta slutresultatet 2-5. Därmed var matchen över och IKO vann skotten även i tredje perioden, 9-12 och totalt hela 24-39.

Övriga matcher i omgång 2 var Södertälje-AIK 5-3 och Almtuna-Björklöven 2-4. Därmed är IKO serieledare på 6 poäng, med bättre målskillnad än Björklöven som man möter i Umeå på onsdag. Laget flyger imorgon till Umeå för att spela seriefinal mot Björklöven.

- Jag tycker vi gör en jättebra andraperiod, säger IKO:s tränare Björn Hellkvist. Framför allt våra backar spelar jättebra, forwards var helt OK hela tiden. Så avgör vi på slutet med två fina mål. Björn Karlsson gör ett stort jobb fram till 2-4 och det var inte det enda han gjorde. Jag tror inte jag har sett honom spela så bra sedan jag tränade honom i Malmö för fem år sedan! Jag är grymt imponerad av Björn.

- En stor nyckel till att vi vann var att vi använde alla våra 14 forwards. Pantern coachade nästan bara på tre kedjor vilket gjorde att vi hade orken på ett helt annat sätt än dom.

- Vi hinner inte njuta så mycket av serieledning. Klart vi är glada ikväll att vi vunnit denna matchen och sen får vi börja jobba med nästa imorgon. Det blir resdag imorgon och vi tar ledigt från träning, avslutar Björn.


IK Pantern - IK Oskarshamn 2-5 (1-0, 0-3, 1-2) 14.30 1-0 Anders Grönlund (Sebastian Dyk), spel 5 mot 4
22.25 1-1 John Dahlström (Kalle Johansson)
30.52 1-2 Markus Persson (Patrik Parkkonen, Niklas Johansson), spel 5 mot 4
39.01 1-3 Manuel Ågren (Björn Karlsson, Arsi Piispanen)
41.20 2-3 Andreas Heier (Robin Sterner)
55.41 2-4 Arsi Piispanen (Björn Karlsson)
56.22 2-5 Kalle Johansson (Lucas Elvenes)

Skott: 24-39 (9-12, 6-15, 9-12)
Utvisningar: Pantern 3x2, IKO 5x2
Domare: Christoffer Karlsson
Publik: 464

Länk till spelschema med resultat

Videoklipp med höjdpunkter från matchen: Publiceras tisdag kl 07.00.