IKO hämtade upp men föll ändå
Publicerad: 2022-01-23
herr
IKO lyckades inte ta sjunde raka segern mot Djurgården utan föll på Hovet med 4-2. Efter 2-0-underläge gjorde man en stark upphämtning i tredje perioden genom mål av Patrik Karlkvist och Fredrik Olofsson. Men Djurgården fick ändå sista ordet med två sena mål. Karlkvist gick med dagens mål upp som delad etta i skytteligan med Max Véronneau.

Hemmalaget fick till ett lurigt avslut redan efter tretton sekunder. Matchen inleddes annars inte i något högt tempo. Engström-kedjan skapade IKO:s första chans efter tre minuter. Tempot ökade efterhand och DIF skapade ett par bra chanser men Canata var beredd. Zohorna-kedjan fick igång ett långt anfall efter åtta minuter och Tomas var nära att lyfta in pucken, men strax efter fick hemmalaget matchens första power play och gjorde mål på fem sekunder, målskytt Filip Cederqvist. IKO kom strax efter med en bra chans där Olofsson var nära att näta. Inte långt efter var det dags för gästernas första power play men trots en bra inledning med flera avslut blev det ingen utdelning där. Istället kom en ny IKO-utvisning med fem minuter kvar. Olofsson och Rosdahl städade av första halvminuten med offensiv press men sedan kom ytterligare en utvisning. Det blev spel fem mot tre i en minut som IKO klarade av med uppoffrande spel och bra räddningar av Cannata och även den följande minuten i box play. I slutet kom IKO upp i några bra lägen men det blev inga fler mål i perioden. Skotten 9-6.

DIF inledde även andra perioden bäst men IKO svarade upp. Salmonsson gick på offensiven och anfallet avslutades med ett hårt skott från Bagenda. Efter fem minuter skapade IKO bra tryck och Quenneville sköt ett hårt skott som gick via Armalis hjälm upp i skyddsnätet. I nästa anfall var det Salmonsson på nytt som med några fina dribblingar var nära att få till en bra målchans. En jättechans kom efter nio minuter när Salmonsson (igen!) kom bakom mål och skickade in pucken framför mål och Thelin sköt men Armalis knep längs isen. Engström-kedjan fick fast DIF med hård forecheck och förstakedjan fyllde på med ett fint anfall med flera fina avslut. IKO hade skaffat sig ett spelmässigt övertag mitt i perioden men DIF kom i enstaka kontringar. Efter 13 minuter kom nästa IKO-utvisning och där kom nästa pp-mål för hemmalaget, målskytt Paul Carey med en styrning som Cannata inte kunde göra något åt. Zohornas svarade direkt med ett bra anfall men Armalis fick tag i pucken i gröten framför mål när Tomas kom lite för nära målvakten. 2-0 stod sig till paus och skotten helt jämnt, 10-10.

Djurgården stängde till effektivt inledningsvis i tredje perioden och tillät inte IKO att komma i anfall med fart. Men efter fem minuter kom utdelningen i en snabb spelvändning där Tomas Zohorna och Kim Rosdahl samspelade och serverade Patrik Karlkvist som avslutade snyggt precis under ribban, 2-1. IKO lyfte upp spelet rejält och tvingade DIF till time out strax efter. Cooper hade ett jätteläge och kedjorna turades om att anfalla med bra tryck. Mitt i perioden åkte IKO på sin femte utvisning efter en tuff tackling från Worge Kreü och det blev åtminstone tillfälligt stopp i kvitteringsjakten. IKO klarade av box play utan problem och med klockan på 13 minuter kom även kvitteringen. Ett fint anfall där Karlkvist fintade sig fram och la in pucken till Fredrik Olofsson som sköt i krysset, assist även Quenneville. Då var IKO riktigt heta och Djurgården var i brygga. Men då kom ett misstag i mittzonen och Cannata som rusade ut blev överspelad och Rakhshani kunde enkelt lägga in pucken i det tomma målet. Då återstod bara drygt fyra minuter och när IKO sedan drog på sig två utvisningar kunde DIF avgöra i spel fem mot tre med knappa minuten kvar. Skotten i tredje perioden 15-10 och totalt 34.26.

Eftersom detta var dagens enda match blev det inga tabellförändringar och IKO är femma på 54 poäng. Kommande vecka innehåller fyra nya matcher, först Luleå borta på tisdag och sedan Växjö hemma på torsdag.

Djurgårdens IF - IK Oskarshamn 4-2 (1-0, 1-0, 2-2)
09.06 1-0 Filip Cederqvist (Rasmus Bengtsson, Marcus Sörensen), spel 5 mot 4
34.31 2-0 Paul Carey (Dick Axelsson, William Eklund), spel 5 mot 4
45.03 2-1 Patrik Karlkvist (Tomas Zohorna, Kim Rosdahl)
53.14 2-2 Fredrik Olofsson (Patrik Karlkvist, David Quenneville)
55.46 3-2 Rhett Rahkshani (William Eklund, Cameron Schilling)
59.05 4-2 Rhett Rakhshani (Dick Axelsson, Cameron Schilling), spel 5 mot 3
Skott: 34-26 (9-6, 10-10, 15-10)