Seger på Hovet och serieledning!

6 oktober 2017 22:24

IKO gick upp i serieledning efter en klar seger mot AIK på Hovet och därmed femte raka vinsten. Man startade ungefär som på hemmaplan och fick tidigt en 2-0-ledning. Detta kunde inte AIK hämta in utan IKO vann till slut med 4-2. Målskyttar Ludvig Elvenes, Robin Söderqvist, Arsi Piispanen och Gustav Olhaver.


IKO började ungefär som på hemmaplan med en frejdig offensiv utan minsta respekt för AIK. Man hade tidigt 6-0 i skott och första målet kom redan efter knappt fyra minuter, målskytt Ludvig Elvenes, assist Roope Ranta. IKO fortsatte ta för sig och spelade även fysiskt och AIK blev alltmer frustrerade, så även deras fans. IKO gjorde 0-2 efter 12 minuter, där Robin Söderqvist sköt stolpe in bakom Linus Lundin, assist Kalle Johansson. Det var mål andra matchen i rad för Robin. IKO hade även bud på 3-0 i ett power play strax efter. AIK kom i en snabb spelvändning med halvminuten kvar och fick in reduceringen genom Eric Castonguay. Skotten klart till bortalaget, 5-11.

AIK startade bättre i andra perioden men drog på sig en utvisning som IKO utnyttjade fram till 1-3. Målskytt Arsi Piispanen, hans första för säsongen, assist Marcus Björk. IKO drog sedan på sig två utvisningar ganska tätt inpå men lyckades klara sig undan baklängesmål och på slutet såg det ut som IKO hade pp istället. Ännu ett box play i slutet klarades av men strax efter tog man en välbehövlig time out och klarade att hålla 1-3 till andra pausen. Skotten i andra perioden 9-8.

Hemmalaget fick en tidig reducering i tredje perioden i power play, målskytt fjolårets skyttekung Anton Holm, och nu var AIK riktigt på gång, så även deras fans. Men gästerna från Småland stod emot anstormningen och i en kontring kom så 2-4, målskytt Gustav Olhaver på en briljant passning från Robin Söderqvist, som höll inne passningen till precis rätt tillfälle. AIK:s reduceringsjakt kom av sig genom två utvisningar och IKO fick spela 5 mot 3 i en minut. AIK tog ut målvakten med bara 20 sekunder kvar och då var Robin Söderqvist nära att bli tvåmålsskytt men han sköt över den tomma kassen. Till slut alltså en klar och rättvis seger för IKO. Skotten i tredje 11-6 och totalt helt jämnt 25-25.

Jens Gustafsson, IKO:s assisterande tränare:
- Vi gör vår bästa bortamatch så här långt. Vid tidigare bortamatcher har vi inte haft den farten som vi vill, mot i och för sig bra motstånd. Vi vill, hemma som borta, komma ut med samma fart och det hade vi pratat igenom inför den här matchen och vi gör en riktigt bra förstaperiod. Som helhet en bra bortamatch.

Övriga fredagsmatcher i omgång 6: Pantern-Leksand 3-2 (ot), Almtuna-Karlskoga 5-2, Tingsryd-Västervik 4-3. På måndag spelar IKO ännu en toppmatch mot Timrå på hemmaplan, kanske en tidig seriefinal! IKO gick upp i serieledning och om den står sig när hela omgång sex är färdigspelad återstår att se. Björklöven, Timrå och MODO har möjlighet att gå förbi om dom vinner sina matcher.

AIK - IK Oskarshamn 2-4 (1-2, 0-1, 1-1) 03.58 0-1 Ludvig Elvenes (Roope Ranta)
12.17 0-2 Robin Söderqvist (Kalle Johansson)
19.36 1-2 Eric Castonguay (Christian Sandberg, Filip Windlert)
24.41 1-3 Arsi Piispanen (Marcus Björk), spel 5 mot 4
44.38 2-3 Anton Holm (Robin Axbom), spel 5 mot 4
53.22 2-4 Gustav Olhaver (Robin Söderqvist)

Skott: 25-25 (5-11, 9-8, 11-6)
Utvisningar: AIK 5x2, IKO 4x2
Domare: Anders Sandahl
Publik: 3874

Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

Videoklipp med höjdpunkter från matchen: Publiceras lördag kl 07.00.

Bilder från matchen: Foto: Jesper Zerman/Pic-Agency.com.


Wictor Ragnewall gjorde en ny stabil insats mellan stolparna, 92 i räddningsprocent.


Robin Söderqvist gjorde mål för andra matchen i rad. Plus assist till matchavgörande 4-2-målet.


Ludvig Elvenes, målskytt, och Roope Ranta, assist, på 1-0-målet.


Arsi Piispanen firar sitt första mål för säsongen, assist Marcus Björk.


Glada miner på väg mot omklädningsrummet.