Smålandsderby igen - dags att bryta ännu en trend
Publicerad: 2020-02-14
HERR
IK Oskarshamn har ännu inte vunnit något Smålandsderby i SHL och får nu näst sista chansen när Växjö Lakers kommer till Be-Ge Hockey Center på lördag eftermiddag. Matchens profil är #2 Mathew Bodie (bilden), som inledde säsongen i Växjö.

Det har varit jämna och täta matcher mot Växjö i de tre tidigare mötena där kronobergarna alltså tagit samtliga nio poäng. Matchen i Växjö i september slutade 3-2 och den minns vi mest för den otäcka skadan på Oskar Nilsson. I Be-Ge Hockey Center i slutet av november vann Växjö med 2-1 med segermålet tidigt i tredje perioden. Precis en månad senare var Oskar tillbaka när lagen möttes i Vida Arena för andra gången. Växjö vann den gången med 3-1 med första målet efter 38 minuter. IKO:s målskyttar mot Växjö har varit Tyler Kelleher (2), Nicklas Heinerö och Joakim Thelin. I den första matchen räddade Fredrik Pettersson-Wentzel 29 skott, i den tredje 24 och i andra matchen stod Tex Williamsson för 20 räddningar. I mål för Växjö stod Viktor Fasth i första mötet och Viktor Andrén i de båda andra.

Om IKO slåss kring det nedre strecket (tio poäng upp till Linköping nu) så kämpar Växjö för att komma över nästa streck och få spela åttondelsfinal. Upp till topp sex är nog avståndet lite väl stort för Lakers. Formkollen visar att Växjö på de tre senaste matcherna har 1-13 i målskillnad mot HV71, Rögle och Djurgården. IKO hade ett fall framåt med en poäng senast mot Malmö.

Växjö tillhör det övre skiktet i SHL när det gäller power play och har klart bättre statistik än IKO. I box play är det omvänt med IKO en bra bit före och man har varit hundraprocentiga mot både Örebro och Malmö. Växjö är bland de mest utvisade lagen i ligan och tar avsevärt fler utvisningar än IKO. Lakers har dragit på sig sex matchstraff och där är bara Örebro värre med sju.

Den tjeckiske landslagsmannen Roman Horák är poängbäst i Växjö med 22 poäng (9 mål), att jämföras med Tyler Kelleher på 23 (11 mål). Johannes Salmonsson, med två mål senast, är nu lika med Kelleher i mål och har dessutom sju assist. Viktor Andrén har stått klart mest av Växjös målvakter och han har något bättre snitt än Tex Williamsson.

Det har varit stor omsättning på spelare i många lag nu innan transferfönstret stänger lördag kväll. Växjö har fått tillbaka backen Niclas Lundgren från Brynäs och släppt Filip Cederqvist till Karlskoga. Lite tidigare kom Marcus Paulsson på lån från Mörrum i division 1 och han stannar säsongen ut. I januari förstärkte man dessutom forwardssidan med kanadensaren Jacob Micflikier och igår lånades backen Linus Nässén ut till MODO. IKO har senaste veckan tagit in Richard Bachman, Ben Youds, Filip Karlsson samt något tidigare Rickard Palmberg. Det är väl inte uteslutet att mer hinner hända innan nedsläpp på lördag och framförallt timmarna efter matchen.

Växjö saknar långtidsskadade Marcus Davidsson och Jakob Forsbacka-Karlsson, båda med hjärnskakning och dessutom skadades nyligen Martin Lundberg som är osäker till spel imorgon.

Övriga eftermiddagsmatcher är Rögle-Frölunda, Leksand-Luleå samt på kvällen Linköping-HV71, Malmö-Djurgården, Örebro-Skellefteå, Färjestad-Brynäs, den sistnämnda matchstart kl 20. På fredagskvällen spelar Färjestad-Skellefteå och dessa lag spelar alltså två matcher på två dagar. Härnäst får IKO åka till Göteborg och möta Frölunda i Frölundaborg på tisdag. På torsdag är det ny hemmamatch mot Skellefteå. Så rullar det på med match varje tisdag, torsdag och lördag i en månad. IKO har precis hälften av de tolv återstående matcherna på hemmaplan.

{!B}

Videointervjuer med #2 Mathew Bodie och huvudtränaren Perra Johnsson inför matchen


IK Oskarshamn Göran Svenson