IKO föll i Södertälje
Publicerad: 2019-01-09
HERR
IK Oskarshamn var centimeter från att få med sig poäng i Scaniarinken. I spel 6 mot 4 med en minut kvar hade man ett jätteläge att kvittera men istället rensade SSK pucken över hela banan och in i den tomma buren. Dessförinnan hade IKO kvitterat två gånger genom Filiph Engsund och Joakim Hillding och gick för tre poäng. Matchen slutade 4-2 till hemmalaget.

IKO öppnade matchen starkt och skapade hårt tryck mot Alexander Sahlins hemmakasse. Man ledde skotten med 8-0 efter fem minuter och SSK tvingades ta time out. Spelet jämnade ut sig något men IKO hade fortsatt initiativ. Två power play för hemmalaget blev ett för mycket och efter 16 minuter lyckades man från nära håll få in en retur förbi Christoffer Rifalk, målskytt Christopher Liljewall med assist från poängkungarna Dyk och Meyer. IKO fick avsluta perioden i power play men lyckades inte utnyttja sina lägen. Skotten klart till IKO, 8-14.

Det blev en jämn men inte särskilt välspelad andraperiod. Många felpassningar präglade spelet och det skapades inga jättelägen åt något håll. Lagen hade var sitt power play under första delen men inga mål föll. Tiden gick och inget pekade på något lag skulle göra mål. Men då dök läget upp efter fint förarbete av Arsi Piispanen och Jonas Engström (poäng för tionde matchen i rad!). Filiph Engsund fick passningen i slottet och lyckades lura Sahlin och kunde lyfta upp kvitteringen, Filles nionde mål för säsongen. Matchklockan stod då på 18.30 och några mer mål blev det inte och spelmässigt var det rättvist med oavgjort så långt. Skotten i andra perioden helt jämnt, 8-8.

IKO öppnade tredje perioden starkt och i ett långt anfall hade nyförvärvet Lukas Pilö ett farligt skott från tekningscirkeln och strax efter Nolan Zajac ett fint avslut mitt i slottet. Men efter åtta minuter med bra tryck från IKO kom en felpassning på offensiv blå och poängkungen Nicolai Meyer gjorde inget misstag utan sköt ett stenhårt skott förbi Rifalk. Södertälje tog över efter målet och pressade på för mer men Rifalk gjorde några fina ingripanden. Med fem minuter kvar kom kvitteringen när Joakim Hillding höll sig framme på en sargretur, assist Nilsson/Heinerö. Men SSK tog ledningen nästan omgående i ett power play, målskytt Nicolai Meyer igen. Med två minuter kvar tog IKO ut målvakten och SSK åkte på ett matchstraff så IKO fick spela 6 mot 4. Pucken dansade på mållinjen men SSK rensade över hela banan och pucken gick in i det tomma målet och därmed skrevs slutresultatet till 4-2. Skotten i tredje perioden 10-12 och totalt 26-34.

Det var full omgång ikväll med följande övriga matcher; Pantern-Vita Hästen 3-2 ot, Västerås-Karlskrona 3-2 ot, Karlskoga-AIK 4-3 ot, Västervik-Almtuna 3-2, MODO-Björklöven 2-3 ot och Tingsryd-Leksand 5-3. Omgång 36 inleds med fyra matcher på fredag och IKO spelar på lördag kväll i samband med Nostalgifesten i Be-Ge Hockey Center då Västerås kommer på besök. Tabellen tätnade ytterligare i alla delar. AIK med en poäng ikväll är nu fyra efter IKO medan Karlskoga och Västerås med två poäng vardera nu är elva respektive 12 poäng efter. Mellan de två nedre strecken är det extremt jämnt. Västervik gick upp på slutspelsplats men det skiljer bara tre poäng ner till negativt kvalstreck med sex lag inblandade!

Södertälje SK - IK Oskarshamn 4-2 (1-0, 0-1, 3-1)
16.42 1-0 Christopher Liljewall (Sebastian Dyk, Nicolai Meyer), spel 5 mot 4
38.30 1-1 Filiph Engsund (Jonas Engström, Arsi Piispanen)
47.58 2-1 Nicolai Meyer
55.27 2-2 Joakim Hillding (Oskar Nilsson, Nicklas Heinerö)
56.50 3-2 Nicolai Meyer (Christopher Liljewall, Sebastian Dyk), spel 5 mot 4
58.55 4-2 Christopher Liljewall (Lucas Carlsson, Axel Andersson), spel 4 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 26-34 (8-14, 8-8, 10-12)
Utvisningar: SSK 2x2, 1x5, 1x20, IKO 4x2
Domare: André Hiljanen