Målkalas mot Södertälje - hattrick av Dahlström
Publicerad: 2018-02-23

IK Oskarshamn klättrade upp på femteplatsen efter rena målkalaset mot Södertälje. Hela 6-0 lyste på tavlan efter fem mål på tolv skott i tredje perioden. John Dahlström (bilden) gjorde hattrick och blev matchvinnare tillsammans med målvakten Christoffer Rifalk som höll nollan.

Första perioden blev fartfylld och med många målchanser åt båda håll där gästerna stod för de farligaste. IKO drog på sig två utvisningar tätt i början av perioden och SSK:s power play var riktigt bra, bland annat lyckades en IKO-back rensa på mållinjen bakom Rifalk. Det andra pp blev inte så långvarigt utan förbyttes till pp för hemmalaget. Inget av lagen lyckades dock utnyttja sina lägen. Närmast var Manuel Ågren i ett flygande anfall när han sköt en isare i stolpen. Skotten i hemmafavör 9-5 i perioden men spelmässigt jämnt.

Andra perioden fortsatte som den första med bra tempo och skapligt med målchanser. SSK var det spelförande laget och hade bra press i IKO-zonen stundtals. Detta intensifierades ytterligare i ett power play med fem minuter kvar. Men IKO gjorde åter ett bra box play och Christoffer Rifalk kom upp med fina och viktiga räddningar. IKO kom igen mot slutet och hade ett par jättelägen men matchens första mål, med 21 sekunder kvar, fick man till skänks. SSK-backarna missuppfattade varandra högt upp i banan och John Dahlström skrinnade emellan och skapade lucka. Fri med duktige George Sörensen lyfte han upp pucken högt och otagbart, 1-0 efter nästan 40 mållösa minuter. Skotten i andra perioden nästan omvänt, 7-9.

Om det var målsnålt i de två första perioderna så blev det annorlunda i tredje när IKO fick rejäl utdelning. Innan sju minuter hade spelats hade man gått fram till 5-0 och redan efter 3-0 var matchen i princip avgjord. Hemmalaget gjorde som man ville och lyckades med det mesta. Men vi tar det från början. Ludvig Elvenes gjorde 2-0 i power play efter tre minuter när han tog vara på en retur, assist Jonas Engström och Kalle Johansson. Sedan gick det bara 1.33 innan John Dahlström gjorde sitt andra för kvällen, assist Victor Löfstedt och Marcus Björk där Dahlström fick två chanser på målvaktsreturer. Efter minde än en minut kom även 4-0 i ett fint anfall där Jonas Engström avslutade efter fina passningar från Robin Söderqvist och Filiph Engsund. Då hade Henrik Lundberg ersatt Sörensen och fick släppa in sitt första mål. John Dahlström var inte nöjd där utan fixade ett hattrick via 5-0 med en fin fint efter en smörpassning från Arsi Piispanen och assist även  Marcus Björk. Manuel Ågren hade haft flera fina lägen och till slut fick även han komma med i målprotokollet. 6-0 kom med knappt sju minuter kvar efter en fin spelvändning med först passning från Marcus Sylvegård och därefter en vältajmad passning från Mikael Kuronen fram till Ågren som med en snygg dragning satte pucken i mål. IKO hade så klart inga problem att åka hem med segern och alla hjälptes åt så att Christoffer Rifalk fick hålla nollan. Skotten i tredje perioden 12-8 och totalt 28-22. IKO gjorde alltså fem mål på tolv skott i tredje perioden!

MODO-Vita Hästen (1-0) inledde omgång 48 redan den 11 februari. Övriga matcher fredag var Karlskoga-AIK 2-1, Troja/Ljungby-Pantern 4-5 str, Björklöven-Almtuna 3-2 öt och lördag spelas Leksand-Tingsryd och Västervik-Timrå. Nästa match blir också på hemmaplan - fjärde länsderbyt mot Västervik. IKO är nu femma med sex poäng ner till strecket med fyra omgångar kvar.

Till matchens lirare utsågs Ludwig Blomstrand och Christoffer Rifalk. Hemmalagets slitvarg blev Marcus Sylvegård och publikens lirare tremålsskytten John Dahlström.

IK Oskarshamn - Södertälje SK 6-0 (0-0, 1-0, 5-0)
39.39 1-0 John Dahlström
43.05 2-0 Ludvig Elvenes (Jonas Engström, Kalle Johansson), spel 5 mot 4
44.38 3-0 John Dahlström (Victor Löfstedt, Marcus Björk)
45.31 4-0 Jonas Engström (Robin Söderqvist, Filiph Engsund)
46.58 5-0 John Dahlström (Arsi Piispanen, Marcus Björk)
53.27 6-0 Manuel Ågren (Mikael Kuronen, Marcus Sylvegård)

Skott: 28-22  (9-5, 7-9, 12-8)
Utvisningar: IKO 3x2, SSK 2x2
Domare: Johan Magnusson
Publik: 2325

Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

Videoklipp med IKO-jubel, tränarkommentar efter matchen och höjdpunkter från matchen:
Höjdpunkter publiceras lördag kl 07.00.

Bilder från matchen:

Ludvig Elvenes lägger in en retur till viktiga 2-0 och därmed sitt tolfte mål för säsongen.

Jubel efter ett av John Dahlströms tre mål.