Serieledning efter 3-2 mot Djurgården
Publicerad: 2019-09-21
HERR
IK Oskarshamn är sensationellt serieledare i SHL efter fyra spelade omgångar och är samtidigt enda lag utan nollpoängare. På lördagskvällen blev det seger mot tidigare fullpoängaren Djurgården med 3-2. Efter komfortabla 3-0 med fem minuter kvar blev det ändå lite spänning på slutet när gästerna gjorde två mål men IKO kunde stå emot sista minuten och kamma hem tre blytunga poäng och står nu på tio efter fyra matcher. Tyler Kelleher blev tvåmålsskytt och Pontus Netterberg (bilden) gjorde det viktiga 2-0-målet tidigt i tredje perioden.

Gästande Djurgården tog kommandot från start och skapade en del press men Tex Williamsson i hemmakassen fortsatte som mot Rögle att agera vägg. Djurgården fick ett power play efter åtta minuter men IKO höll tätt även där. Så småningom kom IKO in i matchen och skapade några långa anfall där man hade ett par riktigt heta målchanser. Sett till hela perioden var den ganska jämn men skotten i bortafavör, 4-9.

Andra perioden liknade den första men IKO fick tidigt ett power play i fyra minuter. Det var dock inte av någon högre klass. I mitten av perioden åkte IKO på en utvisning och klarade av även den. Nästan direkt när man blivit fulltaligt startades en kontring från egen zon och Arsi Piispanen åkte över offensiva blålinjen, droppade till Nichlas Hardt som la en fin passning till Tyler Kelleher som kom i fart och kunde skjuta otagbart förbi Robin Jensen i gästernas mål. Klockan på tretton minuter och stort jubel i den fullsatta arenan så klart! Strax efter målet fick IKO ytterligare ett power play och fortsatte även i slutet av perioden att skapa flera fina lägen där Jensen fick komma upp med fina räddningar. Skotten i andra perioden 5-10.

Fyra minuter in i tredje perioden kom även 2-0. John Dahlström snodde puck i mittzonen och åkte upp men det såg ut att rinna ut i sanden. Han fick ändå fram en passning till Pontus Netterberg som tryckte in sitt första SHL-mål i IKO-tröjan. IKO fortsatte spela bra samtidigt som gästerna blev frustrerade och lite stressade. Tio minuter efter tvåan kom även 3-0, efter bara fjorton sekunder i power play. Nichlas Hardt och Filip Sveningsson stod för förarbetet och Tyler Kelleher sköt sitt andra mål för kvällen, tredje totalt. Men det blev ändå lite nerv på slutet när Djurgården strax efter slängde in en chanspuck som tog i stolpen och Tex Willamsson hade pucken bakom sig och svepte in den själv när han rörde benet. Simon Johansson noterades för målet. Djurgården blev mer och mer desperata och fick även in 3-2 sedan man spelat utan målvakt i en dryg minut. Patrik Berglund, med elva säsonger i NHL, styrde snyggt in pucken med 1.17 kvar på klockan. IKO kunde rida ut den sista stormen och bärga alla tre poängen och fira lördagkväll som serieledare efter fyra omgångar som nykomling i SHL. Skotten i tredje perioden 10-12 och totalt 19-31.

Matchens lirare blev Manuel Ågren och återigen storspelande Tex Williamsson och slitvargen i hemmalaget lagkaptenen Johan Alm som fick en smäll i ansiktet och fick utgå ett tag men kom tillbaka.

Det var full omgång i SHL med eftermiddagsmatcherna Brynäs-Färjestad 1-2, HV 71-Leksand 2-1 str, Linköping-Rögle 2-3. Övriga kvällsmatcherna Malmö-Luleå 4-1, Örebro-Frölunda 3-4, Växjö-Skellefteå 1-4. IKO är nya serieledare med 10 poäng och enda lag utan nollpoängare. Djurgården är tvåa och Rögle trea, båda med 9 poäng.

Nu blir det matchuppehåll till torsdag då IKO åker som serieledare till Växjö som står på noll poäng. Nästa lördag är det ny hemmamatch mot Luleå.

IK Oskarshamn - Djurgården Hockey 3-2 (0-0, 1-0, 2-2)
33.14 1-0 Tyler Kelleher (Nichlas Hardt, Arsi Piispanen)
44.09 2-0 Pontus Netterberg (John Dahlström)
54.51 3-0 Tyler Kelleher (Nichlas Hardt, Arsi Piispanen), spel 5 mot 4
55.37 3-1 Simon Johansson (Olle Alsing, Sebastian Strandberg)
58.43 3-2 Patrik Berglund (Olle Alsing, Simon Johansson), spel 6 mot 5
Skott: 19-31 (4-9, 5-10 10-12)
Utvisningar: IKO 2x2, Djurgården 5x2
Domare: Wolmer Edqvist, Mikael Sjöqvist
Publik: 3275

Highlights från matchen finns på SHL:s hemsida >>

Video från presskonferensen efter matchen med tränarna Robert Ohlsson och Håkan Åhlund: