IKO räddade en poäng igen - med en sekund kvar!
Publicerad: 2020-03-03
HERR
Henrik Nilsson (bilden) blev poängräddare mot Örebro när han skickade in kvitteringen till 1-1 med en sekund kvar! Det var samtidigt IK Oskarshamns 100:e mål i SHL! Gästerna vann sedan i straffläggningen men poängen kan vara väldigt viktig framöver i och med att avståndet till Leksand blev oförändrat.

Gästande Örebro, som jagar slutspelsplats, satte tonen direkt och IKO var lite darriga inledningsvis. Passningarna satt inte perfekt samtidigt som Örebro pressade hårt och stressade fram misstag. Efter sju minuter fick Örebro helt rättvist utdelning när Ryan Stoa slog in en retur från nära håll. Strax efter målet fick IKO chansen i power play men det gav ingen utdelning. Inte heller för Örebro i nästa power play men deras var betydligt bättre med snabbt spel och många avslut. Daniel Rosengren i hemmakassen fick göra några riktigt bra räddningar. Det fick även Dominik Furch i Örebromålet göra, inte minst på ett friläge från Filiph Engsund, där puckvinsten och aktionen fram till mål var bättre än avslutet. Joakim Thelin skapade som vanligt mycket med sin fysik och skridskoåkning. Örebro avslutade även perioden bäst men 0-1 stod sig perioden ut. Skotten helt följdriktigt i bortafavör, 6-15.

IKO fick power play nästan direkt i andra perioden men inget mål den gången heller. Man fortsatte dock ha initiativet och skapade en hel del. Thelin fortsatte som i första med tunga inbrytningar framför mål men togs hårt på gränsen till utvisning vid ett tillfälle. Mitt i perioden hade Örebro några minuter som liknade första perioden med hög och intensiv press. IKO jobbade sig ur detta och avslutade perioden bra med ytterligare några chanser men Furch var fortsatt tät i målet. I slutet blev det avvaktande utvisning i 15 sekunder när IKO tryckte på och när utvisningen verkställdes var det 1.40 kvar till paus men perioden förblev mållös. Skotten 10-7 till IKO, ungefär som spelövertaget, kanske med lite hjälp av power play.

IKO gick för en reducering i tredje perioden och hade ett power play tidigt men fortfarande ingen utdelning i den spelformen. Det fick inte heller Örebro i sitt pp efter tio minuter. Örebro hade en puck i mål men det blev bortdömt efter videogranskning på grund av hög klubba. Tiden gick och IKO skulle börja förbereda för att plocka målvakten. Då åkte man på en utvisning med fyra minuter kvar och fick försvara sig. Det blev en utvisning till och spel tre mot fem i 25 sekunder. Man klarade av box play ganska enkelt men tvingades till slut ta ut målvakten trots att det var box play i ytterligare en knapp minut. IKO skapade tryck mot Furchs mål och fick fast pucken i zonen tills man blev sex man på banan. Då kom en sista forcering framför mål och med en sekund kvar låg pucken i nät, målskytt Henrik Nilsson, assist Palmberg/Salmonsson. Det blev en ny videogranskning för att kolla klockan men målet blev godkänt och arenan exploderade. Målet gav en energiboost till IKO som man tog med sig in i förlängningen som man dominerade med stort puckinnehav. Dock inte så många avslut utan förlängningen slutade mållös. Straffläggningen som följde gick till Örebro med två puckar i mål mot IKO:s noll. Rosengren räddade en av straffarna medan Modigs och Salmonsson missade sina. Skotten i tredje perioden 8-8, i Sudden 1-2 och totalt 25-33.

Till matchens lirare utsågs Robin Salo och Daniel Rosengren med en räddningsprocent på närmare 94 och hemmalagets slitvarg blev Jonas Engström.

Övriga resultat ikväll; Luleå-Rögle 3-0, Brynäs-Växjö 0-1, Färjestad-HV71 1-2, Frölunda-Skellefteå 1-0, Linköping-Djurgården 2-3 ot, Malmö-Leksand 3-2 str. Leksand tog alltså också en poäng och därmed skiljer det fortfarande tre poäng till IKO med fyra omgångar kvar. Samtidigt som IKO gjorde sitt 100:e mål i debutsäsongen i SHL innebar poängen mot Örebro att man tagit poäng mot alla lag utom Växjö.

IK Oskarshamn - Örebro HK 1-2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1
07.07 0-1 Ryan Stoa (Mathias Bromé, Sakari Salminen)
59.59 1-1 Henrik Nilsson (Rickard Palmberg, Johannes Salmonsson), spel 6 mot 5
65.00 1-2 Ryan Stoa, avgörande straff
Skott: 25-33 (6-15, 10-7, 8-8, 1-2, 0-1)
Utvisningar: IKO 5x2, Örebro 4x2
Domare: Richard Magnusson, Pehr Claesson
Publik: 2843

Highlights från matchen: {!C}

Video från presskonferensen med tränarna Niklas Eriksson och Per-Erik Johnsson efter matchen: {!B}