En viktig poäng i Umeå

14 mars 2018 21:45

IK Oskarshamn fick med sig en poäng från seriefinalen mot Björklöven. Detta sedan hemmalaget avgjort i power play i Sudden. Det var en jämn match där Manuel Ågren gav IKO ledningen redan efter en minut. Löven vände under första perioden men i slutet av andra kvitterade Niklas Johansson på ett friläge. Toppen av tabellen är fortsatt tät med Björklöven och AIK på 8 poäng och IKO på 7. IKO möter AIK på Hovet på fredag.


Gästerna var det bättre laget sett över hela första perioden. Man fick också en drömstart med mål redan efter en minut. Manuel Ågren fick en fin överlämning av Arsi Piispanen och avvaktade med skott, gick istället runt målet och kunde enkelt lägga in pucken köksvägen när Adam Werner inte hann över mellan stolparna. IKO höll spelet väl uppe efter målet och Christoffer Rifalk räddade ett friläge mot två Lövenspelare efter sex minuter. Hemmalaget var lite ängsliga i början av matchen. Efter 12 minuter hade Gustav Olhaver ett jätteläge mitt framför mål men efter ett slarvigt byte av IKO kom Cody Murphy fri och kunde kvittera. Det var en hel del utvisningar i perioden och IKO fick spela 5 mot 3 i 1.20. Man kom av sig lite då det blev mycket känslor när Arsi Piipanen av någon anledning hamnade i Björklövens bås och slagsmål utbröt. Det fortsatta 5 mot 3 och 5 mot 4 blev inte så bra. Istället fick Löven sitt tredje power play och lyckades skjuta för styrning, 2-1 av Axel Ottosson. IKO hade ett litet spelövertag men Löven vann skotten i kraft av fler power play, 11-8. IKO spelade bra box play men fick alltså till slut släppa in en puck.

Tidigt i andra perioden klarade IKO av ett nytt box play. Strax efter serverade Björn Karlsson ett friläge till Lucas Elvenes som dock missade avslutet mot Werner. IKO klarade av ytterligare ett box play efter sex minuter. Känslorna fortsatte svalla i andra perioden med mycket gruff efter avblåsningarna. Björklöven hade mest av spelet och intiativet i perioden men fick ingen utdelning. IKO försvarade sig bra och flyttade upp positionerna mer och mer. Med minuten kvar la Martin Fehérváry en genialisk passning över nästan hela banan till Niklas Johansson på offensiv blålinje. Niklas trampade in och lyfte in en fin backand förbi Werner och det var kvitterat. Assist även till Björn Karlsson. Skotten i andra perioden 9-4.

Tredje perioden blev ett ställningskrig där hemmalaget vågade mest. Så småningom började IKO forechecka högt och fick till några långa anfall. Mot slutet var det IKO som hade flest möjligheter att avgöra under ordinarie tid. Första utvisningen i perioden kom med två sekunder kvar och det blev kostsamt in i Sudden. Löven fick spela 4 mot 3 men IKO försvarade sig bra. När det bara återstod tre sekunder av utvisningen slängde sig Jonas Engström men missade rensningen och Alex Hutchings kunde kliva fram och prickskjuta segermålet förbi en skymd Christoffer Rifalk. Skotten i tredje perioden 12-9, i Sudden 3-0 och totalt 35-21.

Övriga matcher i omgång 3: Almtuna-Södertälje 2-4 och AIK-Pantern 2-1. Björklöven gick i och med bonuspoängen upp i serieledning på samma poäng som AIK och en före IKO. Med två omgångar kvar är det fortfarande ett race mellan dessa lag plus Södertälje när nästa omgång spelas mellan AIK och Oskarsham och Södertälje mot Björklöven.

IKO:s huvudtränare Björn Hellkvist:
</span>- Vi får en bra start med tidigt mål. Sen är det klart att man vill göra mål när man spelar 1.26 i fem mot tre. Det var mycket utvisningar som störde rytmen hela tiden. Det var inte jätteöverraskande att det skulle bli grinigt, det var vi inställda på. Det är så små marginaler i kvalmatcher och då får man inte åka och byta bort sig som vi gör på deras första mål. Det är inte okej.

- Box play är fortfarande riktigt bra även om vi släpper två mål. Vi hade väl tre power play men fick ingen utdelning.

- Serien lever ju fortfarande och jag tror inte Björklöven tar full poäng i de två sista matcherna. Så vi har absolut chansen och Löven ska också möta AIK plus Södertälje som har jättemycket att spela för i nästa omgång.

IF Björklöven - IK Oskarshamn 3-2 (2-1, 0-1, 0-0, 1-0) 01.14 0-1 Manuel Ågren (Arsi Piispanen)
12.30 1-1 Cody Murphy (Jacob Stenqvist)
18.00 2-1 Axel Ottosson (Jacob Andersson, Alex Hutchings), spel 5 mot 4
38.52 2-2 Niklas Johansson (Martin Fehérváry, Björn Karlsson)
61.55 3-2 Alex Hutchings, spel 4 mot 3

Skott: 35-21 (11-8, 9-4, 12-9, 3-0)
Utvisningar: Löven 4x2, IKO 8x2
Domare: Christoffer Karlsson
Publik: 4289

Länk till spelschema med resultat

Videoklipp med höjdpunkter från matchen: Publiceras torsdag kl 07.00.

{!e}

Manuel Ågren gav IKO ledningen redan efter en minut.


Axel Ottosson styrde in 2-1 för Björklöven i slutet av första perioden.


Segermålet i power play i Sudden i nät bakom Rifalk.