Svenska Spel

Stark seger i tätt länsderby

Publicerad: 2018-01-12 22:50

IKO tog hem segern i tredje länsderbyt efter en tät match med små marginaler. Joakim Hagelin (bilden) blev matchvinnare med 2-3-målet med fem minuter kvar av matchen. Därmed stärkte man sjundeplatsen och är tillbaka på vinnarspåret på allvar. Övriga målskyttar var Markus Persson som gjort fem poäng på sina fyra matcher i IKO och Victor Löfstedt. Tre av målen gjordes i power play, två för Västervik och ett för IKO och båda lagen var därmed hundraprocentiga i spelformen!

Första perioden var riktigt intensiv med bra tempo i anfallen som avlöste varandra åt båda håll. Hemmalaget tog ledningen i ett power play efter knappt sju minuter, målskytt lagkaptenen Dan Pettersson med en styrning. Det dröjde inte länge förrän IKO fick sitt första power play och mot slutet av detta kom kvitteringen med ett kanonskott av Markus Persson från backplats otagbart för Jonas Fransson i hemmakassen. Assist två gånger Johansson, Kalle och Niklas och knappt halva perioden spelad. Perioden fortsatte på ungefär samma sätt med litet spelövertag för IKO men Västervik vann skotten, 11-8.

IKO började andra perioden bäst men efter några minuter tog VIK över och skapade flera långa anfall, dock inga riktigt klara chanser. I mitten av perioden böljade det som i första med långa spelsekvenser men inget riktigt tryck åt något håll. Power break kom inte förrän efter 17 minuter. IKO hade ett friläge men VIK hann ikapp. Även VIK hade ett friläge där Felix Sandström gjorde en kanonräddning. IKO kom i en snabb kontring efter nästan 13 minuter och Victor Löfstedt sköt från kanten mellan benen på Fransson. Felix Sandström klev fram med några fina räddningar när VIK kontrade. IKO hade ett par riktigt vassa avslut och Ågren/Kuronen/Elvenes satte stundtals bra snurr i anfallet. På slutet fick VIK ytterligare ett power play och då kom kvitteringen i allra sista sekunden av pp, målskytt Victor Öhman (med en säsong i IKO på meritlistan). Innan dess krigade IKO kopiöst i box play och Sandström gjorde några grymma räddningar men han fick alltså kapitulera till slut. Skotten i andra perioden klart till hemmalaget, 14-7.

Tredje perioden blev till stora delar IKO:s och man kom i våg efter våg och ett segermål hängde i luften flera gånger. Men det dröjde ända till fem minuter kvar när IKO jobbat hårt i anfallszonen en bra stund. Marcus Björk sköt och Joakim Hagelin knackade ner pucken förbi Fransson, assist även Markus Persson. Den sistnämnde är därmed redan uppe i fem poäng på sina fyra matcher (3+2). Hagelin avgjorde därmed andra derbyt i rad. Avslutningen blev ändå riktigt dramatisk med konstant press från VIK i två minuter med plockad målvakt. Men IKO jobbade bra och höll dem på utsidan och kunde fira med den stora tillresta klacken både en och två gånger efter matchen. Skotten i tredje perioden helt jämnt 13-13 och totalt 38-28. Felix Sandström räddade 36 skott, nästan 95 procent.
#44 Patrik Parkkonen gjorde debut i IKO.

Omgång 34 spelas fredag med matcherna Vita Hästen-Södertälje 1-5, Troja/Ljungby-Almtuna 5-3, Björklöven-Tingsryd 3-2 och Leksand-AIK 2-3, samt lördag Karlskoga-Timrå och MODO-Pantern. Härnäst blir det hemmamatch för IKO på tisdag då jumbon Karlskoga kommer på besök. IKO är fortsatt på sjunde plats på samma poäng som sexan Björklöven och nu elva poäng före Västervik.

IKO:s huvudtränare Björn Hellkvist:
- Lite som väntat kommer Västervik ut med ett stort revanschbegär, spelar fysiskt och med ett väldigt högt tempo. Jag tycker vi kontrollerar det bra med ett riktigt stabilt försvarsspel och håller i det egentligen hela matchen. Dom kommer i några spelvändningar i första perioden där vi går bort oss. Vi justerar det i andra perioden och då ser det bättre ut. Sen växer vi in i det och jag tycker sista halvan av matchen är det vår match fullt ut. Det kommer lite av att Västervik har bränt sitt krut tidigt i matchen när dom gick så pass hårt och dom orkar inte riktigt. Det är så klart nervöst på slutet men Felix kommer ut stort där med 10-15 sekunder kvar. Det är det som behövs när dom tar ut målvakten.

- Felix Sandström är mycket bra och jag tycker vidare att våra backar lyfter sig avsevärt idag och tog ett stort ansvar. Framför allt ju längre matchen gick. Västervik är ett svårt lag att spela mot framför allt på deras hemmaplan men vi kontrollerade det på ett mycket bra sätt.

Länk till presskonferens på Västerviks hemsida.


Västerviks IK - IK Oskarshamn 2-3 (1-1, 1-1, 0-1)
06.43 1-0 Dan Pettersson (Oscar Drugge, Andreas Frisk), spel 5 mot 4
09.47 1-1 Markus Persson (Kalle Johansson, Niklas Johansson), spel 5 mot 4
32.50 1-2 Victor Löfstedt (Gustav Olhaver, Tom Hedberg)
38.59 2-2 Victor Öhman (Conny Strömberg, Patrik Blomberg), spel 5 mot 4
54.57 2-3 Joakim Hagelin (Marcus Björk, Markus Persson)

Skott: 38-28 (11-8, 14-7, 13-13)
Utvisningar: VIK 1x2, IKO 2x2
Domare: David Bergman
Publik: 1825


Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

 

Videoklipp med höjdpunkter från matchen:
Publiceras lördag kl 07.00.


Bilder från matchen:
Foto: Pic-Agency.com.

Matchhjälten Joakim Hagelin firar segermålet.


Felix Sandström är obesegrad sedan han kom till IKO, 36 räddningar ikväll.


Manuel Ågren och Mikael Kuronen hade fint samspel och bra fart.


Victor Löfstedts ledningsmål till 1-2 firas.


IKO hade en stor och ljudlig supporterklack på bortastå....


...som fick fira med laget både en...


...och två gånger efter matchen.

 
Göran Svenson
IK Oskarshamn
[email protected]
SENASTE BORTAMATCH
Fredag 12 januari
NÄSTA HEMMAMATCH
Tisdag 16 januari 19:00
Be-Ge Hockey Center
biljett

Tänk på att våra biljetter alltid är ca 15 % billigare i förköp. Ska hela familjen gå på hockey? Testa våra förmånliga familjebiljetter - läs mer HÄR.

 

Copyright © 2015-2018 IK Oskarshamn

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB