Svenska Spel

Smålandsderby i Tingsryd

Publicerad: 2017-11-14 18:00

Andra Smålandsderbyt mot Tingsryd spelas onsdag kväll i Nelson Garden Arena. Tingsryd är på elfte plats, sju poäng efter IKO som är tvåa. Robin Söderqvist avgör på bilden hemmamötet till 3-1 en och en halv minut från slutet. IKO kommer från en sprudlande hemmaseger med 5-1 mot Almtuna medan TAIF förlorat sina tre senaste matcher.

Det vimlar av Smålandsderbyn den här säsongen med fyra småländska lag i serien. Tabellen är som sagt väldigt jämn och det är bara Timrå som ryckt lite i toppen (7 poäng före nu). Det skiljer tolv poäng från andra till sista plats och bara sju till elfte plats.

IKO studsade tillbaka efter tre lite sämre insatser mot Hästen (ändå Suddenseger) och två uddamålsförluster borta (MODO och Pantern) och presterade topphockey i 5-1-segern mot Almtuna i lördags. Därmed har man vänt trenden uppåt med fem poäng på de fyra senaste matcherna. Tingsryd har på samma period tagit tre poäng och noll på de tre senaste efter förluster mot Södertälje, AIK och Timrå. Förra mötet slutade alltså 3-1 till IKO efter avgörande målet av Robin Söderqvist med en och en halv minut kvar. IKO hade ledningen efter en period med 2-0 och skotten 24-3 men Tingsryd reducerade med en sekund kvar av andra perioden så det blev kamp ända in till slutet.

IKO:s fina och vägvinnande spel hittills under säsongen har resulterat i fin statistik i de flesta listor. Man har nu gjort flest mål i serien och bara två lag har släppt in färre mål. Lucas Elvenes har gjort 19 poäng (4 mål), dvs över en poäng per match, och är tvåa i ligan på samma poäng som Leksands Alex Friesen. Lucas är samtidigt etta i assistligan. Marcus Björk är sjua i poängligan med 16 poäng och dessutom överlägsen etta i backarnas poängliga, där Kalle Johansson är tvåa. Manuel Ågren är trea i skytteligan med 9 mål, dvs över ett mål varannan match.

En inte så smickrande statistik är utvisningar och där är TAIF och IKO precis lika med 77 tvåminutare vardera, dvs drygt fyra tvåor per match. IKO är klart bäst på att hantera dessa lägen med 21 procent i power play, 5:a i ligan, mot Tingsryds blygsamma 11 procent. I box play är det jämnare, 82 procent för IKO och 81 för TAIF.

När det gäller truppen kommer nu Martin Fehérváry tillbaka efter landslagsuppdrag och Tom Linder som var krasslig i lördags. David Berg spelade med Lindlöven i söndags och det är oklart om eller när han kommer tillbaka. Backen Jacob Cederholm kommer in på lån från HV 71 med 23 SHL-matcher och 11 i CHL på meritlistan. Dessutom senaste lånet från Rögle, forwarden Simon Ryfors med 66 SHL-matcher i bagaget. I övrigt saknas endast Björn Karlsson på grund av skada.

  
#2 Jacob Cederholm                         #61 Simon Ryfors
 
Omgång 18 tjuvstartade redan på måndagen med Västervik-Almtuna 5-1. Övriga onsdagsmatcher är Vita Hästen-Leksand, Pantern-Karlskoga, AIK-Timrå och Södertälje-Troja/Ljungby. Sedan avslutas det med MODO-Björklöven på fredag då samtidigt omgång 19 drar igång med bl a IKO mot AIK i en ny toppmatch. Nästa vecka får IKO ge sig ut på en långresa, kanske i en seriefinal mot Timrå på onsdag.

IKO:s assisterande tränare Jens Gustafsson:
- Det var viktigt att vi studsade tillbaka efter en liten svacka i matcherna mot Pantern och Hästen. Mot Almtuna spelar vi helt enligt vår "playbook". Vi tränare tittar mycket på detaljer som kanske de på läktaren inte ser och det är mycket som vi gör bra. Vi har pratat mycket om det nu på träning att vill vi vara ett topplag så måste vi upprepa den prestationen även mot Tingsryd, det får inte bli bara en gång. Innan Almtuna-matchen var jag och Björn väldigt tydliga i vad det var vi hade saknat och det positiva är att spelarna svarade upp jättebra på det.

- Vi har ett jättebra videosystem i arenan och där har vi nu visat flera bra saker och vad det är som händer då. Det är jättetydligt när man visar det så och är det misstag som tas upp så finns det inga ursäkter.

- Den här perioden i november-december är tuff för alla lag. Gör man grunderna i sitt spel och inte tummar på viktiga detaljer så tar man kanske poäng även när man inte spelar på topp. Det är den som dippar minst i den perioden och har en hög lägstanivå som får fördel av det i långa loppet. Det är de enkla grejorna som är svårt i hockey, som att backchecka ordentligt och spela fysiskt. Det är mycket enklare att vara kreativ och konstruktiv som är det roligaste som finns för en hockeyspelare. Det är mycket fokus på sådant under den här perioden, tillbaka till grunderna. Vi har en hög målsättning inom laget och föreningen och vill förbereda oss på att spela i mars-april också och möta bättre lag. Det är det vi jämför med hela tiden i våra prestationer.

- Vi får inte slå oss till ro och tycka att vi är rätt bra. Det är lätt hänt när man ser att vi gjort flest mål, släppt in näst minst och har många spelare i topp i olika statistiker. Man måste jobba med grunderna, komma till jobbet varje dag och jobba på att bli bättre. Det är självklart roligt med allt positivt som sägs och skrivs och det ska man ta till sig. Men det är en del i att hantera framgång att vara jordnära och ödmjuk. Även vi tränare måste jobba med att hela tiden bli bättre i det vi gör för laget.

- Innan vi åker till Tingsryd har vi en videogenomgång där vi tittar på detaljer i Tingsryds spel. Nu möter vi alla lag en andra gång och nu är överraskningsmomentet borta. Vi hade till exempel 24-3 i skott i första perioden hemma så vi möter nog ett revanschsuget lag. Det är väldigt jämnt i tabellen men Tingsryd har väl gått lite sämre än tidigare och kanske inte sprudlar av självförtroende. Dom spelar väldigt tight i mittzon så det gäller att vara noggrann och inte tappa puckar. Jag tror dom forecheckar lite hårdare än tidigare, vilket vi såg i tredje perioden här hemma. Det blir säkert en tät och tight match, inget av lagen släpper in så mycket mål.


Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

 
Göran Svenson
IK Oskarshamn
[email protected]
NÄSTA BORTAMATCH
Onsdag 15 november 19:00
Nelson Garden Arena

Se matchen här

Följ dramatiken, se alla IKO:s matcher live på C More! Följ länken ovan så stödjer du samtidigt klubben.

NÄSTA HEMMAMATCH
Fredag 17 november 19:00
Be-Ge Hockey Center
 biljett

Tänk på att våra biljetter alltid är ca 15 % billigare i förköp. Ska hela familjen gå på hockey? Testa våra förmånliga familjebiljetter - läs mer HÄR.

 

Copyright © 2015-2018 IK Oskarshamn

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB