Svenska Spel

Dags för tredje länsderbyt

Publicerad: 2018-01-11 13:40

Säsongens tredje länsderby står för dörren i Plivit Trade-hallen i Västervik fredag kväll. IKO ligger på plus mot grannen i norr den här säsongen och även före i tabellen, just nu åtta poäng. Det blir säkert ett tufft möte mellan lagen och även mellan Joakim Hagelin och Oscar Drugge (bilden från ett tidigare derby).

Inför det tredje länsderbyt är det lite övervikt i inbördes poäng för IKO. VIK vann i Västervik efter straffar sedan man vänt underläge tidigt i tredje perioden men IKO kom tillbaka och kvitterade. I Oskarshamn vann IKO en jämn match med uddamålet och tog första segern mot Västervik i Allsvenskan.

Innan onsdagens storförlust (7-2 mot Timrå) hade Västervik tre matcher med poäng, varav en där man tog bonuspoängen (mot Tingsryd). Just nu är man  under negativa kvalstrecket på samma poäng som Troja precis ovanför. IKO har som bekant börjat 2018 riktigt bra med fem poäng på tre matcher. En dålig förstaperiod mot AIK har vänts till framgång och bra spel mot Timrå trots noll poäng. Senast alltså en krigarseger borta mot Södertälje. IKO tog sig tillbaka över strecket och är nu sjua, tre poäng före nian Södertälje.

Statistiken i s k special teams är ganska likvärdig mellan lagen. IKO är lite bättre i power play och Västervik i box play och man har ganska lika antal utvisningar per match. IKO:s power play har blivit bättre på slutet. Mot AIK gjorde man två pp-mål på två försök. Mot Timrå fick man inte chansen eftersom Timrå inte tog en enda utvisning och senast mot Södertälje ett mål på två tillfällen. Niklas Johansson toppar IKO:s interna poängliga på 24 poäng (7 mål). Därefter följer Manuel Ågren, Marcus Björk och Kalle Johansson, alla på 21, precis som VIK:s bäste Christopher Fish.

Ny i laget till derbyt är finske backen Patrik Parkkonen som närmast kommer från BIK Karlskoga, som IKO för övrigt möter på tisdag. Jacob Cederholm fick utgå tidigt under matchen mot Södertälje och han blir borta från spel 2-3 veckor. Skadan var inte så allvarlig som man först befarade.

Jens Gustafsson, IKO:s assisterande tränare:
- Vi har gjort det bra de senaste matcherna och trepoängaren mot Södertälje var oerhört viktig, inte minst för självförtroendet. En hög arbetsmoral och krigarinsats i den matchen. Nu vill vi få några segrar på raken så att vi känner att vi är tillbaka. Det är ju poängen som räknas.

- Jag vet inte om det är bra eller dåligt att Västervik åkte på en storförlust senast. Dom kommer säkert att vara revanschsugna men jag har inte sett hur målen kom till så det är svårt att säga hur dom kommer att reagera.

- Ett derby är alltid tufft, det såg vi hemma då det skilde många poäng i tabellen men ändå vann vi med nöd och näppe. Västervik är ett lag som aldrig ger upp, speciellt inte hemma, utan man måste kriga i 60 minuter. Matchen i höstas där uppe ledde vi i början och helt plötsligt vände dom med ett par snabba mål men vi lyckades komma tillbaka och få med oss en poäng.

- Vi har gått hårt på våra backar på sistone men nu får vi in ett helt nytt backpar med nyförvärvet Patrik Parkkonen och Martin Fehérváry som förhoppningsvis är frisk till fredag. Tom Hedberg spelar tre dagar i rad även den här veckan och även övriga backar behöver avlastning i speltiden för att orka i längden.


Patrik Parkonen, ny från Karlskoga, gör debut mot Västervik.


Mikael Kuronen gjorde mål direkt i sin första match i onsdags.


Felix Sandström, också ny i laget, bidrog starkt till segern mot Södertälje.


Omgång 34 spelas fredag-lördag, först Vita Hästen-Södertälje, Troja/Ljungby-Almtuna, Björklöven-Tingsryd och Leksand-AIK, samt lördag Karlskoga-Timrå och MODO-Pantern. Härnäst blir det hemmamatch för IKO på tisdag då jumbon Karlskoga kommer på besök.


Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

 
Göran Svenson
IK Oskarshamn
[email protected]
NÄSTA BORTAMATCH
Fredag 12 januari 19:00
Plivit Trade hallen

Se matchen här

Följ dramatiken, se alla IKO:s matcher live på C More! Följ länken ovan så stödjer du samtidigt klubben.

NÄSTA HEMMAMATCH
Tisdag 16 januari 19:00
Be-Ge Hockey Center
biljett

Tänk på att våra biljetter alltid är ca 15 % billigare i förköp. Ska hela familjen gå på hockey? Testa våra förmånliga familjebiljetter - läs mer HÄR.

 

Copyright © 2015-2018 IK Oskarshamn

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB